Čaká nás prvá premiéra tejto sezóny

30.01.2015 sa uskutoční prvá premiéra TANDEMu v tejto sezóne s hrou Po svadobnej ceste a preto nás zaujímalo, čo tandemáci pre nás chystajú. Taktiež sme sa dozvedeli, ako sa u nich vyberajú herci na premiéry.

    Nacvičovanie a prípravy sú v plnom prúde. Prvá jednoaktovka (divadelná hra majúca jedno dejstvo) divadla, ktorá je opäť z autorského pera Martina Michaela Benčiča (22) sľubuje komické situácie i vážnosť, ktorá je obrátená v žart.

   „Myslím, že keď chce autor odovzdať nejakú myšlienku obecenstvu, omnoho ľahšie sa k divákovi tieto informácie dostanú, pokiaľ sú mu povedané prostredníctvom vtipu, lebo väčšina ľudí si radšej spomína na pozitívne než negatívne.“ Vyjadril sa autor.

   Okrem toho je celá hra len o dvoch hercoch, ktorý behom hodinového predstavenia takmer vôbec neodídu z javiska.

   „Určite je medzi nami bližší kontakt. Viac medzi sebou komunikujeme a vytvárame predstavenie spoločne. Zároveň si to vyžaduje byť nonstop úplne sústredený, pretože nikto iný to za nás nezahrá.“ Okomentovala svoje pôsobenie v hre Veronika Rajničová (21).

   Jana Kočnerová (24), ktorá sa s Rajničovou alternuje, v ničom nezaostáva a hoci je v divadle pomerne nová, dostala sa veľmi rýchlo do zabehnutého kolektívu.

   „Všeobecne sa viac smejeme a rozprávame, než poriadne pracujeme, čo tejto konkrétnej hre viac pomáha, lebo tu musia byť vzťahy otvorené a úprimné. Najlepšiu pikošku, samozrejme, komentovať nemôžem, ;) ale často vznikali vtipné komentáre ako pri umývaní dlážky „veď močím“ (áno, namáčala sa handra do vedra).“

   Atmosféra pri nacvičovaní je podľa vyjadrení veľmi príjemná a bezkonfliktná, napriek tomu však nie je jednoduchá a asi najviac dala zabrať Petrovi Trnkovi (21), ktorý sa alternuje s Benčičom.

   „Musím používať úplne inú taktiku hrania, resp. nehrania. Robí mi to trocha problém, keďže som naučený dodržiavať striktne javiskové pravidlá, ale tu od toho musím upustiť. Musím byť tou rolou, musí to pôsobiť absolútne prirodzene, toto mi lezie na nervy už pár mesiacov.“

   Bez problémov by to nebolo ono. Najintenzívnejšie však predsa len vníma atmosféru Kočnerová ako nováčik:

   „V tomto divadle ma prekvapujú samotní herci, pretože každý z nich je niečím výnimočný, odlišný a svojský a aj napriek tomu to všetko funguje. Nevidieť akúsi závisť medzi hercami, ktorá zvykne panovať v divadlách. Keď je niekto pochválený za výkon, ostatných to ťahá pozitívnym smerom, miesto toho, aby sa urážali, prečo neboli aj oni pochválení a pod.“

   Všetci sa svorne zhodli na tom, že pri tejto hre panujú omnoho osobnejšie vzťahy, ktoré sú nutné pre uveriteľné stvárnenie rolí. K deju sa však nikto konkrétne nechce vyjadrovať, iba Trnka naznačil, že to bude niečo úplne iné, než sme zvyknutí z Benčičovho pera.

   Nezhodli sa však na tom, čo je pre hru typické. Našli sa rôzne slová ako napr. sarkazmus, láska, prirodzený humor, atypickosť a podobne.

   Rajničovú najviac potešila jedna zmena, ktorá pri nacvičovaní tejto hry nastala.

   „Bola to prvá rola, ktorú som dostala od jej vzniku. Bol to oveľa lepší pocit, pretože som zažila, ako sa postupne buduje.“  

   Medzi dievčatami nepanuje nevraživá rivalita, ale napriek tomu ich prirodzená pokojná súťaživosť motivuje, aby sa dostali do premiérového obsadenia práve ony.

   V TANDEMe výber hercov na premiéru spočíva v tom, že členovia divadla dostanú papiere a majú na ne napísať, kto z alternácií na úlohy je pre nich najlepší.

 

   „Tento systém sme vymysleli pri nacvičovaní Starovalu, kedy som po prvý raz nacvičoval úlohu v TANDEMe od začiatku a tým pádom bolo nutné rozhodnúť aj o mne.“ Vysvetľuje Benčič. „Nemohol som o sebe rozhodovať sám a tak sa tento systém osvedčil. Osobne sa na alternáciu s Peťom teším a je to príjemná motivácia, keďže sme každý úplne iný.“

   „Pre mňa je iba rozdiel ten, že sa musím viac snažiť, ak sa chcem naozaj dostať do premiérového obsadenia. Ale inak to pre mňa neznamená nič zvláštne. Viem, že by niektorí radi počuli, že je to výzva, ale nechcem to tak brať.“ Ukončil diplomaticky Trnka.

   Na konci mesiaca sa teda dočkáme prvej premiéry tejto divadelnej sezóny. Uvidíme, čo nám táto nezvyčajná „tandemákovka“ prinesie. Jedno je však isté – protagonisti vnímajú túto hru pozitívne a budú sa snažiť zo všetkých síl, aby sa im podarilo hrať na premiére.