Ešte stále váhate, či sa prihlásiť na konkurz? Cenné rady exkluzívne od člena poroty!

Divadlo TANDEM prednedávnom vyhlásilo výberové konanie na nových členov. Pretože konkurz sa nezadržateľne blíži, vyspovedala som zakladateľa nášho divadla a porotcu v jednej osobe – Martina Michaela Benčiča. Maťo v rozhovore okrem iného načrtol, v čom je tandemácka partia jedinečná!

A: Už 1. júna nás v TANDEMe čaká jeden z každoročných konkurzov. Aké rady by si dal potenciálnym záujemcom? Na čo sa majú pripraviť?

MB: Toto je veľmi dobrá otázka. Základom je, aby ľudia prišli pripravení vôbec s tým, čo majú v pokynoch, lebo niekedy sa stane, že prídu nepripravení. Určite si vedia aj sami domyslieť, že pokiaľ prídu len tak, nemáme ich veľmi podľa čoho ohodnotiť. Stanovené kritériá máme na základe toho, čo hľadáme. Pokiaľ im niečo nie je jasné, prípadne majú otázky, môžu nás kedykoľvek kontaktovať na e-mailovú adresu, ktorú dostávajú, keď im odpovieme, že sme ich prihlášku zaregistrovali.  Robíme vždy všetko pre to, aby sa ľudia u nás na konkurze cítili pohodlne. Okrem poroty je k dispozícii aj niekto z tandemákov, kto sa o nich počas celého konkurzu stará a môžu sa s ním rozprávať, prípadne sa ho pýtať na všetko ohľadom nášho divadla. Určite odporúčame si dopredu aspoň pozrieť našu stránku, aby vedeli, kto sme, lebo sa nám párkrát stalo, že ľudia prídu na konkurz a nevedia ani to, že sme ochotnícke divadlo. Sme radi, pokiaľ sa ľudia pred nami nepretvarujú a nesnažia sa umelo tváriť skromne alebo prehnane egocentricky.

A: Podľa informácií na stránke TANDEMu máte otvorené až tri pozície: muzikálový herec/herečka, herec/herečka a tanečník/tanečníčka. Znamená to, že ak sa prihlásim na pozíciu tanečníčky, budú pre mňa do budúcnosti herecké (netanečné) úlohy vylúčené?

MB: Pokiaľ vidíme, že má človek záujem a robí všetko pre to, aby zvládol, čo je potrebné, radi mu ponúkneme aj inú úlohu. Mnohokrát mu to dokonca sami navrhneme, pokiaľ vidíme, že sa nám do niečoho hodí.

A: Hľadáte nových hercov/tanečníkov najmä podľa toho, či na konkurze prejavia svoj talent, alebo podľa toho, či sa vám typovo hodia do pripravovaných inscenácii?

MB: Je to individuálne. Tým, že máme v repertoári viac hier, môžeme si vybrať medzi väčším množstvom uchádzačov a pokiaľ sa nám niekto páči, vždy preňho niečo nájdeme. Mnohí sa dočkajú aj viacerých ponúk naraz.

A: Je vopred stanovené, koľko účastníkov konkurzu prijmete, alebo sa budete rozhodovať až na mieste?

MB: Nemáme nikdy stanovený počet, veľmi by nás to obmedzovalo. Berieme ľudí, ktorí sa nám javia ako tí, ktorých potrebujeme. Samozrejme, že sa podľa konkurzu nedá odhadnúť celého človeka, preto môžeme hodnotiť len to, čo vidíme a veľakrát si všimneme, že človek má v sebe omnoho viac, než ukázal, a tak ho zoberieme. Veľký faktor je určite aj osobnostná zložka, pretože tandemáci sú jeden kolektív, ktorý vie byť aj kruto úprimný a preto si všímame aj to, či má človek povahu na to, aby to medzi nami „prežil“. Možno to znie hrôzostrašne, ale v skutočnosti to tak vôbec nie je. Tandemáci sú dosť bláznivý a spontánny kolektív.

A: To môžem len potvrdiť! Niektorí z nich možno ešte len zbierajú odvahu, aby sa medzi nás pridali. Skús nám popísať, ako taký konkurz prebieha. Možno z niekoho opadne tréma...

MB: Keď konkurz otvárame, záujemcov si zoberú na starosti naši tandemáci, ktorí s nimi skontrolujú prihlášky a následne sa s nimi nezáväzne rozprávajú. Rozhovory sú veľakrát, samozrejme, o TANDEMe, lebo ľudia sa pýtajú, ale je to veľmi príjemná debata. Dokonca niekedy začnú ľudia hrať aj napr. slovné hry. Pomedzi to prebieha v inej miestnosti priamo konkurz, kam si väčšinou zavoláme jedného alebo dvoch ľudí. Najprv sa s uchádzačom porozprávame a potom nám predvedie, čo si pripravil. Potom ide späť do prvej miestnosti a čaká na výsledky, ktoré vyhlásime vždy na konci konkurzu. Zatiaľ nemáme skúsenosť s tým, že by sa niekto na našom konkurze cítil nepohodlne. Je nám jasné, že sa každý chce cítiť príjemne, aby nebol v zbytočnom strese.

A: A čo porota? Bývate prísni?  

MB: Aj ako porota robíme všetko pre to, aby sa človek u nás cítil príjemne. Nemyslím si, že sme prísni, pretože v prvom rade podporujeme človeka v tom, čo si sám pripravil a prišiel nám predviesť. Na ľudí na konkurze nie sme nepríjemní ani urážliví, ale primerane sa s nimi v danej chvíli porozprávame a hodnotenie im hovoríme až po skončení konkurzu, pokiaľ oň majú záujem.

A: Predstavme si, že záujemcovi sa úspešne podarí absolvovať konkurz. Má takýto šťastlivec možnosť ovplyvniť to, akú rolu bude hrať, alebo o tom rozhoduje výlučne vedenie divadla?

MB: Samozrejme, že to môže ovplyvniť aj prijatý človek. My mu vždy dáme návrhy, do čoho sa nám hodí a je na ňom, či sa rozhodne úlohu prijať alebo nie. Pokiaľ sa niekto dostane do TANDEMu, nemusí prijať každú úlohu, ktorú mu ponúkneme.

Ďakujem Maťovi za rozhovor. Dúfam, že nakopol všetkých nerozhodných uchádzačov! Nezabúdajte, prihlásiť na konkurz sa môžete  až do 30. mája: https://www.divadlotandem.sk/konkurz-do-divadla/

Tešíme sa na nových kamarátov! :)


Andrea Čellárová