Martin Michael Benčič: „Počas leta rozhodne nezaháľame!“

Prázdniny sú v plnom prúde, a tak sa aj členovia Divadla TANDEM rozhodli odpočívať. Samozrejme, aktívne! Hoci počas týchto týždňov nemáte možnosť nás vidieť na divadelných doskách, je to najmä preto, že naberáme sily na ďalšiu sezónu a už teraz sa snažíme meniť pre vás inscenácie tak, aby bol výsledok čo najlepší! Viac nám rozpovie zakladateľ Divadla TANDEM Martin Michael Benčič.  

A: Prezraď teda našim fanúšikom, čo robia tandemáci počas leta?

MB:       Počas leta pripravujeme mnoho vecí, pretože počas divadelnej sezóny na to nie je, aj v dôsledku predstavení a iných povinností, čas. Počas leta zároveň čerpáme nové sily, ale rozhodne nezaháľame a pripravujeme všetko na nasledujúcu sezónu. Plán na nasledujúcu sezónu je vždy hotový ešte počas predchádzajúcej a počas leta sa začíname na naše nové plány a ciele pripravovať. Skúšky väčšinou počas leta prebiehajú individuálne. Všetci sa pripravujeme na nové úlohy, mnohokrát „obrusujeme“ staré a naše už hrané inscenácie upravujeme, aby boli v novej sezóne zasa o čosi lepšie. Pokiaľ je možnosť, radi sa mnohí stretávame aj počas leta súkromne. Je to príjemný oddych, a zároveň zmena. Dovolím si tvrdiť, že sme kolektív, ktorý sa rád vidí aj mimo „práce“. Napriek tomu väčšina našich debát skončí pri divadle, ale to zrejme nie je nič prekvapujúce. (smiech)

A: Len nedávno sme mali možnosť vidieť zo strih z konkurzu, o ktorom hovoríš, že bol najúspešnejší v histórii. Aké uplatnenie nájdu noví členovia v divadelných hrách TANDEMu?

MB:       Konkurzy sú pre nás vždy veľmi prínosné, pretože okrem toho, že vidíme záujem nových ľudí o naše divadlo, máme možnosť sa mnohokrát priučiť novým pohľadom na herectvo, taktiež so sebou prinesú aj tzv. „novú krv“. Mnohokrát sa nie je k nám také ťažké dostať, ale ťažšie je u nás vydržať, pretože nápor na to, čo všetko potrebujú noví členovia zvládnuť, je často väčší, než si na začiatku noví členovia predstavujú. Hoci ich na to dopredu upozorňujeme, keď sa o tom presvedčia na vlastnej koži, zistia, či im to vyhovuje alebo nie. Posledná konkurzová zostava bola veľmi bohatá na nové talenty a kto z nich bol prijatý, má možnosť sa dostať aj do starých projektov, ktoré už hrávame. Každý režisér si u nás rieši obsadenie samostatne. Ja osobne novým hercom vždy navrhnem, v akej úlohe ich vidím v inscenáciách, ktoré režírujem, a je na nich, či s výberom súhlasia alebo nie. Takisto dostali príležitosť noví herci aj z posledného konkurzu a veľmi rád poviem, že mnohí z nich začali byť veľmi proaktívni, čo je vždy výhodou. Pokiaľ sú ľudia nadšení pre danú vec, vie to veľmi veľa okolnostiam pomôcť a vďaka tomu môžeme naše hry posúvať opäť o kus ďalej. JankaJerguš si ako režiséri volia vlastný spôsob výberu hercov do svojich inscenácií podľa toho, ako im to vyhovuje.

A: Myslíš, že títo noví členovia zapadnú do tandemácieho bláznivého kolektívu?

MB:       Zapadnúť ma príležitosť každý, otázka znie, či mu náš kolektív vyhovuje a či má oň ho záujem. Sú ľudia, ktorí u nás niekoľko rokov hrali a napriek tomu s nami nechodievali von, pretože im náš kolektív nevyhovoval, alebo bývali ďaleko. Napriek tomu svoje úlohy odohrali tak, ako mali, a to je dôležité. Nerád predbieham okolnosti a preto sa k tomuto nemôžem vyjadriť, lebo aj v tomto prípade je to čisto na nich. Uvidíme od septembra.

A: Poďme ku konkrétnym inscenáciám. Budeme mať možnosť v ďalšej sezóne vidieť nejaké nové hry?

MB:       Každú sezónu máme na niečo zameranú. Tá nasledujúca je zameraná najmä na skvalitňovanie predstavení a z toho dôvodu uvidíme v novej sezóne len jednu novú inscenáciu, ku ktorej zatiaľ nebudem nič bližšie hovoriť. Rozhodne však pripravujeme aktualizáciu už hraných predstavení, upravenie obsadenia a v mnohých smeroch vynovenie divadla. Divákov čaká nový dizajn našich webových stránok v spolupráci s Pavlom Cibákom, ktorý sa stal počas uplynulej sezóny naším novým technikom a väčšinu plagátov aktualizujeme v spolupráci so Sandrou Bullou, ktorá sa počas poslednej sezóny stala našou členkou. Robila všetky plagáty na nové inscenácie v uplynulej sezóne.

A: Chystáte sa niečo vyradiť z doterajšieho repertoáru, prípadne obnoviť niektoré hry, ktoré sa v predchádzajúcich sezónach dočasne nehrali?

MB:       Repertoár zostáva taký, ako ho diváci poznajú z poslednej sezóny. Nič z hier sa nevyraďuje. Jedinou zmenou je Rodinný návod, ktorý bude z dvoch dielov spojený do jedného predstavenia. Ako som už spomínal – sezóna je zameraná na skvalitňovanie predstavení a z toho dôvodu sa aj Rodinný návod dočká reedície v tejto podobe. Obe časti Rodinného návodu budú skrátené a prispôsobené tomu, aby boli údernejšie, vtipnejšie, jasnejšie, a zároveň pre diváka zaujímavejšie.

A: Minulá sezóna nám priniesla až dvoch nových režisérov, ktorých hry boli divákmi prijaté veľmi pozitívne. Ako ich hodnotíš ty?

MB:       Priniesli rozhodne nový vietor do plachiet TANDEMu, čo hodnotím ako najväčšie pozitívum. Sami sa pri režírovaní čo-to naučili, herci dostali nový pohľad na nacvičovanie hier a aj diváci dostali nový pohľad na divadlo. Prínos nových režisérov rozhodne hodnotím pozitívne. Veľakrát sme sa kvôli niečomu pohádali, ale bolo to vždy v záujme toho projektu a aj vďaka tomu môžu inscenácie vo finálnej verzii vyzerať čo najlepšie.

A: Plánuje sa v ďalšej sezóne niekto z tandemákov angažovať ako autor a / alebo režisér nového predstavenia?

MB:       Vzhľadom k už uvedeným cieľom sezóny sme sa nezameriavali na hľadanie ďalšie autora a režiséra. Pokiaľ však niekto z našich členov bude chcieť napísať alebo zrežírovať novú hru, je to vždy na našej dohode. V nasledujúcich sezónach môže aj toto byť súčasťou nášho rozšírenia. Teraz sa najviac tešíme na najbližšiu sezónu, ktorá bude síce pre nás veľmi ťažká, ale o to viac nás posunie ďalej. Obrovské poďakovanie patrí všetkým, ktorí to s nami v divadle počas uplynulej sezóny vydržali. Diváci sú pre nás obrovskou podporou a aj vďaka tomu máme motiváciu naše divadlo stále niekam posúvať. Pevne veríme, že to naši diváci z nás cítia a tešia sa na dátumy predstavení v novej sezóne. Niektoré z nich budú zverejnené už počas leta.

Andrea Čellárová