Prevratná udalosť v TANDEMe: predstavia sa nám aj noví autori!

Hoci divadelný život má v lete dvojmesačnú formálnu pauzu, skutočnosť je celkom iná. Tandemáci sa nielen obzerajú za úspešnou uplynulou sezónou, ale už teraz rozmýšľajú, ako by divákom poskytli ešte lepšie zážitky. Odchádzajúci člen, nové inscenácie a početné zmeny v súčasných hrách. O tom všetkom som sa rozprávala so zakladateľom Divadla TANDEM Martinom Michaelom Benčičom (23).

    A: Uplynulá sezóna je za nami. V čom vidíš jej najväčší prínos?

    M:  Predchádzajúca sezóna bola veľmi náročná a zároveň príjemná. Počas nej sme organizovali nové akcie a, samozrejme, svedomito sa pripravovali na premiéru muzikálu MATURITNÉ STRETKO. Mnoho vecí bolo pre nás veľmi prínosných, ale v júni premiérovaný muzikál nám pomohol sa aj výraznejšie spojiť a zjednotiť ako kolektív, čo je určite pozitívum, ktoré sa odzrkadlí aj na javisku.

    A: Divadelná sezóna 2015/2016 bola, tak ako každá, určite v mnohom poučná. Plánujú sa v TANDEMe nejaké zásadné zmeny?

    M:  Každú sezónu u nás v divadle nastávajú nejaké zmeny. Menšie prebiehajú priamo počas nej a tie väčšie sa dejú vždy na konci, keďže chod divadla plánujeme vždy minimálne rok dopredu. Teraz napríklad plánujeme byť opäť o krok bližšie k divákom. Rozhodli sme sa, že urobíme všetko pre to, aby sa diváci na našich predstaveniach cítili dobre nielen počas nich, ale aj počas prestávok, kedy sa im chceme venovať, viac sa s nimi zoznámiť a prípadne im pripraviť aj nejaké prekvapenia.

veronika gálová, filip staňo, peter trnka, tomáš hoda    A: Ak si dobre spomínam, všetky tandemácke hry boli doteraz výlučne tvojimi autorskými záležitosťami. Nastane v ďalšej sezóne v tomto smere nejaký zlom?

    M: Prvýkrát v našej histórii sa u nás objavia hry aj z iného autorského pera, než som ja a na to sa veľmi teším. Svoju hru pripravuje Jana Kočnerová (25), ktorá sa pustila do rozprávky. Táto tematika v našom divadle dosiaľ chýba a preto som rád, že sa do toho pustil niekto, kto má s podobnými inscenáciami skúsenosti a zároveň miluje deti. Jej premiéra bude v marci 2017. Svoju hru vymýšľa aj Jerguš Mitter (27) a jeho premiéra bude na záver budúcej sezóny. V januári sa dočká premiéry moja nová inscenácia. K týmto hrám však zatiaľ nebudeme podávať bližšie informácie, aby to mohlo byť pre divákov prekvapenie, ktoré budeme objasňovať postupne.

    A: To už vyzerá na celkom slušné portfólio. Nové hry sa teda budú hrať súbežne so všetkými predošlými, ktoré diváci už mali možnosť vzhliadnuť?

    M: Po svedomitej úvahe sme sa rozhodli stiahnuť z repertoáru hru UPÍRIA KRÍZA. Diváci si môžu prísť pozrieť derniéru, ktorú odohráme 14. novembra o 19:00 vo Véčku. Keďže si táto hra našla svojich divákov, dovoľte, aby som toto rozhodnutie vysvetlil. Svoje hry sa snažíme neustále zlepšovať a vďaka tomu sa v decembri dočkáte aj dosť výrazne prerobeného muzikálu STAROVAL. Keďže k tomu budeme nacvičovať tri nové hry a zároveň pripravovať jeden projekt, o ktorom zatiaľ nechceme bližšie hovoriť, potrebovali sme si určiť priority. Napriek tomu nie je vylúčené, že hudobnú komédiu UPÍRIA KRÍZA v budúcnosti do nášho programu vrátime. Keďže najmenší dopyt je v súčasnosti po našej dráme NIET ČLOVEKA BEZ ČLOVEKA, rozhodli sme sa predstavenia aj tejto inscenácie obmedziť. Ide nám o to, aby sme divákovi poskytli čo najlepší divadelný zážitok s čo najkvalitnejšími predstaveniami. Pevne veríme, že diváci toto stanovisko pochopia a pokiaľ budú trpezliví, uvidia, že sme to urobili preto, aby boli čo najspokojnejší. Pokiaľ budú diváci niektorú z hier chcieť, urobíme všetko pre to, aby sme ich dostali späť do nášho repertoáru.

    A: Diváci mali možnosť uvidieť v predstavení MATURITNÉ STRETKO niekoľko „čerstvých“ tvárí. Ako sa títo noví členovia zaradili do zabehnutého tandemáckehokolektívu?

    M:  Sme veľmi radi, že nové tváre, ktoré sa ukázali v MATURITNOM STRETKU sa dokázali mimoriadne rýchlo dostať do nášho kolektívu bez akýchkoľvek nepríjemností. Pri tejto inscenácii naozaj nastalo to, že sa tam vytvoril silný kolektív a to bolo aj vďaka pričineniu nových tvárí. Títo členovia nám dodávali nový „šmrnc“ a energiu, vďaka čomu sme tento muzikál tvorili veľmi radi a skúšky boli príjemné, svieže a vtipné.

igor kmiť, staroval, muzikál    A: Museli ste sa v posledných mesiacoch aj s niekým rozlúčiť?

    M:  Fluktuácia v našom divadle vždy bola a pravdepodobne vždy bude. Našťastie, už sme sa vytvorili určitý základný kolektív divadla, ktorý spolu držíme už dlhšie. Keďže postupne zvyšujeme nároky, niektorí ľudia odídu sami, alebo ich potrebujeme, žiaľ, vyhodiť. Pokiaľ chceme dosiahnuť čo najlepšie výsledky, sú to nevyhnutné opatrenia. Najťažším rozlúčením poslednú sezónu bolo to s Igorom Kmiťom (22), ktorý bol už posledným z pôvodných tandemákov, ktorí zažili našu úplne prvú premiéru a pracovali na nej skoro od začiatku.

    A: Môžeš nám povedať dôvod Igorovho odchodu?

    M: S Igorom sme sa rozišli v dobrom. Ako to už býva – človeku sa menia priority a keďže sám si rozbehol iné veci, ktoré ho napĺňali, bolo logické, že niečo musel vyškrtnúť, aby všetko postíhal. Keď sa s nami prišiel rozlúčiť, priznám sa, že to nebolo pre mňa úplne jednoduché. Síce sú tam ľudia, ku ktorým mám veľmi dobrý vzťah, ale predsa len, Igor bol niekto, kto so mnou stál od začiatku TANDEMu a to už nikto nevráti. Život ide ďalej a nepochybujem o tom, že Igorovi sa bude dariť, prípadne s ním ešte budeme niekedy spolupracovať.

    A: Tandemáci navonok, aj podľa Tvojich slov, pôsobia ako veľmi družný kolektív. Chystáte nejaké predstavenia alebo iné akcie aj v lete?

    M:  V lete je to spravidla voľnejšie, ale napriek tomu odohráme 17. augusta o 20:30 predstavenie v Zichyho paláci, kde sme boli pozvaní s MATURITNÝM STRETKOM. Akcie usporadúvame celý rok, takže ani leto nebude výnimkou a budeme o tom informovať našich divákov postupne. Mnohé akcie vznikajú spontánne a preto sa nedá o všetkom hovoriť dopredu. Teraz bude naša Palacinkapárty, a to už 19. júla. O iných akciách zatiaľ presne nevieme.

    A: Ďakujem Ti za rozhovor aj za všetky zážitky, ktoré ste divákom doteraz pripravili. Už teraz sa teším, ako Ťa koncom leta vyspovedám o vašich plánoch na ďalšie divadelné obdobie!

Andrea Čellárová