Čaká nás sezóna komédií a pokračovanie najúspešnejšej hry

Blíži sa polovica augusta, čo je len o malý krôčik bližšie k septembru. Mnohými neobľúbený mesiac so sebou prináša koniec prázdnin a dovoleniek, mnoho školských i pracovných povinností.

 photo DSC_0893_zps48450dc2.jpg   Nemyslime ale na to nepríjemné. Každý divadelný fanúšik vie, že na obdobie júl - august sa divadlá ukladajú, takpovediac, na zimný spánok. Brány týchto kolosálnych inštitúcií, ktoré majú napĺňať diváka smiechom, šťastím, plačom... sú zatvorené, sedadlá prázdne – akurát medzi sebou vedú siahodlhé rozhovory o nadchádzajúcej divadelnej sezóne. Svetlá sú zhasnuté – nemajú pre koho svietiť, opona zostáva hore a úpenlivo čaká na svoju veľkú príležitosť.

   Mnoho divadiel, či ich umelcov je takých, že cez prázdniny nelenia a neoddychujú, ba práve naopak. Chytajú do ruky ihly, nite, najrozmanitejšie druhy látok a šijú  pre svoje deti nové šatstvo. Tie, ktoré boli nosené dlhší čas, zatvoria do skrine, iné, ešte nie tak obnosené, opäť nechajú v pomyselných svetlách reflektorov.

 

 photo 1521638_791954417488438_1725300812_n_zpsb66e03b3.jpg   Ako je to s Divadlom TANDEM? Chystá pre svojich stálych i nových fanúšikov niečo nové? Niečo nezvyčajné? Niečo ohurujúce? Niečo interesantné? Túto otázku sme položili krku samotného divadla – Martinovi Michaelovi Benčičovi.

  Myslíme si, že odpoveď nebola nijako prekvapujúca. Tí, ktorí Martina poznajú vedia, že pre svoje divadlo žije. A keď sa táto chuť žiť spojí s entuziazmom a chuťou do práce nemôže z toho vzniknúť nič iné, len séria nových hier. A je tomu tak. Martin Benčič nebral do ruky ihlu a niť, nie. Zmenil sa na šijací stroj a pracoval tak pilne, ako mu to jeho voľný čas dovolil.

   Výsledkom tejto práce je niekoľko nových hier a na základe ich žánrového zaradenia môžeme slovami samotného režiséra označiť nasledujúcu sezónu „rokom komédií v TANDEMe.“ Martinovi sa podarilo napísať až 3 a z nich sa už 2 nacvičujú. Takže ako si môžeme všimnúť, TANDEM rozhodne nespí. Bližšie informácie režisér prezradiť nechcel, ale aspoň tým divákov nepripraví o nejaké to prekvapenie.

   Asi najpotešujúcejšou správou pre tandemácke publikum je fakt že divadlo plánuje uviesť hádam najočakávanejšiu hru - Rodinný návod 2, ktorá v podstate vznikla na vyžiadanie samotných divákov. A hoci ju samotný autor veľmi písať nechcel, nedalo sa inak. Slovami samotného autora: „Priznám sa, že som sa veľmi dlho odhodlával toto pokračovanie napísať, pretože som si neveril, že som schopný aj po takom čase vytvoriť tú istú rodinu...“ a ako neskôr dodáva „...Rodinný návod 2 sa mi páči a na uvedenie sa teším.“ My môžeme ešte dodať, že radosť má aj z hercov, ktorí vytvorili temer skutočnú rodinu. Zvykli si na seba a za ten čas sa dokázali tak zohrať, že divák by si v jednej chvíli myslel, že to je skutočné. Okrem toho im reprízy hry dopomohli k tomu, aby sa neustále zlepšovali, a preto veríme, že pri zhliadnutí RN 2, nezostane jedno oko suché.

 photo 3_zps68e72910.jpg

    Či prinesie Divadlo TANDEM aj iné zmeny Martin odobril. „V každej sezóne sa snažíme divákov niečím prekvapiť alebo im priniesť príjemné zmeny. Či už to sú nové hry, nové tváre alebo úpravy starších hier. V TANDEMe to stále žije a ako zvyknú hovoriť aj skutoční divadelníci – divadelné predstavenie nie je nikdy hotové a zmeny v ňom budú prichádzať stále. Robíme tiež všetko pre to, aby bol TANDEM čoraz profesionálnejší, lepší a pre diváka prístupnejší.“ Na záver dodáva „...zmeny budú prichádzať od nás stále, hoci sú mnohokrát neplánované alebo sú to len hypotézy a preto sa k týmto faktom zatiaľ nebudem vyjadrovať. Nerád podávam informácie o niečom, čo by sa neskôr nemuselo stať.“

 

   My pevne veríme, že Divadlo TANDEM ani v nasledujúcej sezóne nesklame a že nás opäť ohúri skvelými hrami. Želáme mu mnoho úspechov, nových divákov, talentovaných hercov a hlavne neutíchajúcej chuti vytvárať niečo nové!

Matej Horváth