Svet upírov prinesie niekoľko prekvapení

Premiéra netradičnej bláznivej komédie bude už o týždeň (20. marec) a prípravy sú v plnom prúde. Takmer celý TANDEM sa zúčastňuje na pripravovaní tejto inscenácie a preto nás zaujímalo, aký majú na ňu názor jednotliví protagonisti.

   „Hra je písaná rečou upírov, preto je potrebné, aby sa bežný „živý“ človek so zdravou krvou vedel do myšlienok upírov vžiť. Otázne je, či na predstavenie príde aj nejaký upír, aby mohol hru zhodnotiť, prípadne dodať nejaké adresy ľudí, ktorí by ostatným upírom mohli dodávať potravu, aby neprišlo ku kríze ako v tejto hre. Je to hra s trocha sci-fi nádychom, trocha nekonvenčným humorom, so zvláštnou atmosférou, akú si predstavujeme tam „na druhom brehu“. Je to fantázia. Sám divák už musí posúdiť, či sme si život upírov predstavovali podľa neho, alebo si ho predstavujeme inak.“ Popísala hru Andrea Kazimírová (43), ktorá stvárňuje rolu upírky.

   Blázni v akcii

  Bláznivý humor, nadsádzka, netradičné spojenie rôznych historických postáv i symbolické vyjadrovanie robí z tejto hry niečo, čo zatiaľ TANDEM nemal.

   „Pokiaľ by som mal túto hru k niečomu prirovnať, určite by to bola hra O hlúpej kráľovnej. Veľký rozdiel však je však v tom, že pri Upírej kríze si nemôžeme robiť, čo chceme.“ Vyjadril sa s úsmevom autor a režisér Martin Michael Benčič (22).

   Nech sa spýtate kohokoľvek, kto na tomto predstavení pracuje, v rôznych formách vám povie, že ide o neskutočnú blbosť v dobrom slova zmysle.

   „Je to blbosť. Ale ešte väčšia blbosť je myslieť si, že sa blbosti hrajú ľahko. Treba na tom robiť kopec roboty. Ako na väčšine kvalitných a dobrých blbostí.“ Vyjadril sa s najväčšou priamosťou Šimon Peter Králik (19).

   Spojenie živočíšnych druhov

   Peter Trnka (21) ako ostrieľaný a bičom šľahaný (v Starovali doslova) tandemák dostal rolu človeka.„Stvárňujem rolu Romana, ľudského muža/chlapca, ktorý sa aj so svojou chcenou nechcenou družkou prebúdza do sveta upírov a má slúžiť ako chladený nápoj na osvieženie. To, že je celá hra strelená, nato som si už v Divadle TANDEM zvykol. Ale hrať veľké decko... No jednoducho povedané, ku charakteru mojej postavy mi to absolútne nesedelo a tak som z Romana spravil niečo dospelejšie lebo som to potreboval. Inak by som sa s tou postavou iba trápil.“

   Z odpovedí sme sa však nedozvedeli, či pôjde len o jedného človeka alebo sa v hre ukážu aj viacerí.

   Príležitosť pre nových

   Veronika Žigmundová (22) je síce v TANDEMe už nejaký ten čas, ale jej čas na väčšie role prichádza až teraz:

   „Je to vtipné prevedenie v tejto dobe veľmi obľúbenej témy, a to témy upírov. Hra je výnimočná aj prepracovanými a zaujímavými charaktermi postáv a celkovým príbehom. Je to pre mňa prvá väčšia rola, a o to viac sa teším na tú svoju premiéru.“

   Podobne sa teší aj Michaela Mrvová (21):

   „Volám sa Žaneta a som najobľúbenejšia Báthoryčkina slúžka. A čo bolo najťažšie? Naučiť sa „nereagovať“ = nesmiať sa na istých veľmi „kritických“ momentoch hry. Na ktorých? Príďte zistiť ;) Ale Adolfovu povahu veru moc nemusím ;) :D“

   O aké postavy teda ide?

   Vďaka Miške sme sa dozvedeli, že v inscenácii zhliadneme Báthoryčku a Adolfa. Niečo bližšie nám k tomu prezradila aj najdlhšie pôsobiaci tandemák (s výnimkou zakladateľa) Miriam Merklová (50):

   „Stvárňujem rolu upírky, ktorá sa slovne prejaví len občas  a paradoxne práve preto zapamätať si tieto vstupy je obtiažnejšie, než keď je človek na javisku intenzívne.“

   Najvtipnejšia hra?

   Pre Martinu Jandačkovú (28) je toto najzábavnejšia hra z dosiaľ uvedených titulov:

   „Ak čakáte typickú upíriu zápletku, tak na to zabudnite.“

   Obtiažne mená

   Uvidíme rovnako postavy skutočné, ako aj vymyslené. Amin Nakhlé (20) má rolu, ktorá má v celej hre bezkonkurenčne najobtiažnejšie meno:

   „Ajzenšranger - najťažšie na nej je nezaspať naozaj, už na skúškach (ktoré sú, mimochodom, veľmi živé) som od toho nemal ďaleko.“

   Amin nám ďalej prezradil, že jeho rola veľkú časť hry spí.

 

   Bez nároku na premiérové obsadenie, môžeme si byť istí len jedným a to tým, že tandemáci na náš opäť raz šijú poriadnu „búdu“.

   Hoci sa nám nepodarilo získať vyjadrenia všetkých zúčastnených, opýtaní sa zhodujú na veľmi dobrej atmosfére, ktorá pri tvorbe hry vzniká a na základe posledných skúšok, kde sa už inscenácia skúša celá pohromade, môžeme povedať, že 20. marec bude vo Véčku veľmi, veľmi živý.