Divadlo TANDEM nacvičuje novú absurdnú komédiu

Nech sa spýtate hociktorého „tandemáka“, ktorý pracuje na novej činohre, čo si o nej myslí, dozviete sa rôzne odpovede, ale všetky budú viesť k jednej a tej istej – „Je to zatiaľ to najlepšie, čo Divadlo TANDEM vytvorilo.“

 

     Nová inscenácia s názvom O hlúpej kráľovnej (komediálna rozprávka pre dospelých) z dielne autora oboch diel Divadla TANDEM (Krv a cit, Rodinný návod) Martina Michaela Benčiča si dala tentoraz za úlohu hlavne šokovať. Sám autor a režisér v jednej osobne jedným túto hru popisuje ako frašku, ktorá je naozaj nevhodná pre deti a mládež pod 15 rokov.

     „Narozdiel od Rodinného návodu nová činohra nemá za hlavný vyjadrovací prostriedok slovo, ale činy a výkony jednotlivých hercov. Hra sa snaží vyhrať s rôznymi detailmi, drobnosťami a najrôznejšími vyjadrovacími prostriedkami. Je to hra veľmi otvorená, ktorá si myslím, že nenechá chladného nikoho, kto sa na ňu príde pozrieť. Či ju už budete milovať alebo nenávidieť, bez pocitu rozhodne neodídete.“

Zľava zdola: Mária Knausová, Jozef Urban, Natália Srdošová, Kitty Reiffersová, Martin Michael Benčič

    

     V hre sa objavia staré i nové tváre Divadla TANDEM. Podaktorých sme sa spýtali, ako by v skratke popísali túto hru. Odpovedali rôzne:

     „Bláznivá satirická komédia - o hlúpej kráľovnej, zlej čarodejnici a švárnom princovi... Či?“ Prezradila v skratke svoj názor Kitty Reiffersová.

     „Nová hra z dielne Divadla TANDEM je mierne absurdná komédia, paródia na klasickú formu rozprávky, v ktorej vystupujú klasické postavy - škaredá kráľovná, metrosexuálny princ, ježibaba, služobníctvo, starena. Prostredníctvom vtipných dialógov sa dozvedáme viac o našom rozprávkovom svete.“ Rozvinul svoju myšlienku Igor Kmiť.

    „Tak toto je skutočne veľmi jedinečná hra. Je to niečo ako horská dráha, ktorú nik nepozná. Sú tam situácie, na ktoré sa bude divák pýtať či je to hrané alebo či to je  v texte. Jednoducho -  skutočne hra, ktorá je písaná za účelom pobaviť a myslím, že sa to 100%-ne darí. (smiech)“ Toto je názor Filipa Staňa.

    „Taká absurdita, že ani my nechápeme. Už predtým Rodinný návod ponúkal absurdné situácie, ale toto je niečo úplne iné.“ Pridal názor Martin Smolík.

Zľava: Jozef Urban, Martin Smolík

    Okrem starých známych tvárí sa v inscenácii objaví aj niekoľko nových vychádzajúcich talentov ako napr. Simona Hagarová:

    „Bola som milo prekvapená. Prišla som na konkurz do Divadla TANDEM a potom som dostala úlohu. Veľmi som sa tešila a po prečítaní scenára som sa tešila ešte viac. Myslím, že hra je skvelá. Páčila sa mi hneď, ako som čítala scenár. Veľmi som sa smiala. (smiech)“

    „Osobne pre mňa je táto hra obrovskou výzvou, nakoľko sa po troch rokoch vraciam na dosky, ktoré znamenajú svet. Myslím si, že oproti iným divadlám ponúka TANDEM klasickú domácu atmosféru, špeciálne scenár O hlúpej kráľovnej adresuje divákom priamo niekoľko slov z hry. Teda diváci majú úplný pocit, že sú súčasťou scenára. Podľa mňa je táto hra spríjemnením večera pre divákov, ktorí budú určite odchádzať s dobrým pocitom a zážitkom z predstavenia. Osobne mi pripomína tvorbu Lasicu a Satinského či nedávno uvedenú hru v SND Malomeštiakova svadba. Svojou expresivitou môže u niektorých divákoch (zväčša starších) vzbudiť pohoršenie, ale netreba zabúdať na to, že divadlo je obrazom dnešnej doby (smiech).“ Dal do pozornosti svoj názor Jozef Urban.

    „Činohra je vlastne písaná zrozumiteľným jazykom aj pre súčasné generácie napriek tomu, že sa odohráva v 14.-tom storočí. Autor vtipne prepojil históriu s pojmami súčasného človeka (pokec, kukláči, telenovely, gangnam style). Činohra O hlúpej kráľovnej je o roztomilej hlúposti samotnej vládkyne, ktorá vidí ľudí okolo seba trocha naivne a chce si nájsť muža. Sluhom rozkáže, aby vymysleli tri úlohy, ktoré by mali nápadníci splniť a nechápe, že najťažšou úlohou vôbec je pritiahnuť do zámku kohokoľvek a prinútiť ho, aby sa stal jej mužom. Má sama osebe vysokú mienku aj čo sa týka vzhľadu aj rozumu, okolie to však vidí inak a práve to robí z tejto činohry komédiu s určitými prvkami irónie.“ Rozvinula svoju myšlienku Andrea Kazimírová.

Zľava: Filip Staňo, Igor Kmiť, Andrea Kazimárová, Martin Smolík (na druhej fotke vľavo)

    V tejto inscenácii sa objaví aj človek, ktorý príjemne prekvapil na poslednom predstavení muzikálu Krv a cit v hlavnej úlohe Svetlany – Martina Jandačková. Beriete túto hru ako výzvu?

    „Samozrejme. V rámci muzikálu to bolo ľahšie, nakoľko pesničky som sa vždy učila rýchlo. S herectvom veľa skúseností nemám, musím sa s tým ešte popasovať.“

 

    Nič však nemôže ostať bez problémov či drobných zádrhelov. Svoje o tom vie Filip Staňo:

    „Predstavuje to pre mňa výzvu vzhľadom na to, že je to skutočne náročné na zahratie a ako som nedávno zistil, bude ťažšie sa preniesť cez moju predošlú rolu (Marek z činohry Rodinný návod), pretože sa mi tam stále niekde v reakciách ten Marek nachádza a niekedy ma to už vážne hnevá, pretože som nečakal, že bude také ťažké odosobniť sa od ostatných postav. (smiech)“

Natália Srdošová, Jozef Urban, Mária Knausová                           Natália Srdošová, Filip Staňo, Igor Kmiť

    A prečo by sa mali teda diváci prísť na hru pozrieť?

    „Pretože žijeme v dobe, kedy ľudom chýba na tvárach úsmev a nevedia sa odosobniť od svojich problémov. Prídu domov nervózni a chýba im odreagovanie. Pri pozeraní našej novej hry si budú mať možnosť oddýchnuť, zabaviť sa a prísť na nové myšlienky. Okrem oddýchnutia hra ponúka aj veľmi intenzívny umelecký zážitok.“ Tvrdí Igor Kmiť, ktorý bol najprv v miernom šoku, keď mu režisér navrhol rolu metrosexuálneho princa.

    „Lebo je to hra, ktorá osloví každého aj keď sa tomu veľmi bráni.“ Myslí si Kitty Reiffersová.

    „Viete čo? Nechoďte. Je zlá a úchylná. (smiech).“ Srdečne nás pozval Martin Smolík.

 

   Všeobecne sa okolo novej činohry robí zatiaľ pomerne veľa tajností, vie sa len toľko, že plánovaná premiéra je stanovená na jún 2013. Čo sa nám podarilo zistiť, to sme vám sem napísali a možno že vám spríjemní deň aj video zo skúšky, ktoré sa rozhodli „tandemáci“ zverejniť.