Na vypredanú premiéru Starovalu sa spomína doteraz

Premiéra muzikálu Staroval bola ohlasovaná divákom už mesiace pred samotným uverejnením. Bola plná pozitívneho napätia, prekvapení i zvratov. Ako to nakoniec dopadlo v deň uvedenia inscenácie?

   Piatok 7.2.2014 patril v Divadle TANDEM jednoznačne uvedeniu muzikálu Staroval. Na túto v mnohom pre tandemákov výnimočnú premiéru sa medzi nimi spomína doteraz ako na tú najpokojnejšiu a najprofesionálnejšiu, akú doteraz mali.

 photo 1538909_792604270756786_1169453309_n_zps93a23439.jpg    Skúšky vypovedali o zodpovednosti

   Pri väčšine vecí je všetko o prístupe konkrétnych ľudí, ktorí na projekte pracujú. Na Starovale pracovalo vyše tridsať ľudí a posledné skúšky pred premiérou prebehli doposiaľ najpokojnejšie a najprofesionálnejšie, ako kedy boli. Účinkujúci prichádzali na skúšky naučení a vo vzájomnej symbióze finálne dopĺňali a vylepšovali celé predstavenie.

   Medzi tandemákmi, ktorí nakoniec pri tomto projekte zostali nepokazilo príjemné napätie z premiéry ani to, že na poslednej skúške pred premiérou sa pokazilo všetko, čo sa mohlo: Preskakovalo CD s nahranými podkladmi, zamotávali sa parochne a zabúdali sa party. K pokoju však výrazne prispel fakt, že ostatné skúšky posledné dva týždne dopadli vždy presne naopak a tak sa potvrdilo pravidlo, že na poslednej skúške sa „pokazí všetko, čo sa dá“ alebo „čo sa dnes posere, zajtra bude dobré“.

 photo 1415233_791953994155147_224729470_o_zpsc51087d2.jpg     Pokojný režisér

    Na atmosfére pri práci sa vždy podieľajú všetci zúčastnení, ale ako v mnohom inom, aj v divadle to funguje tak, že najviac na ňu vplývajú režiséri (čo sú väčšinou najhysterickejší členovia súboru) – v tomto prípade Martin Michael Benčič (21). Kto s ním raz pracoval, vie, že to je tvrdý oriešok, pretože je maximalista a chcel by všetko čo najlepšie, pričom svojou úprimnosťou a mnohokrát až drzosťou dokáže zaskočiť nejedného človeka. Napriek tomu, že vedel o chybách muzikálu i obsadenia, tento raz pôsobil väčšinu času pokojne. Rušivo pôsobil len jeho, v súčasnosti negatívny vzťah, s hercom Filipom Staňom (17), ktorý bol na premiére takisto prítomný, pretože i keď nehral, uviedol divákom dielo pomocou predslovu, kde vtipne zachytil hlavne jeho vypätý vzťah s režisérom počas nacvičovania muzikálu.

 photo 20140207_185403_zpsbf3d52e2.jpg

    Zatiaľ čo bežné meškanie tandemákov s predstaveniami zvykne byť päť až desať minút (väčšinou kvôli líčeniu), tentoraz to bolo vyše dvadsať a nie vlastnou vinou. Na premiére sa očakávalo veľa ľudí, ale neočakávala sa až taká návštevnosť, že ľudí nebudú mať kde usádzať. Rada pred pokladňou siahala skutočne až po vonkajšie dvere a kým sa všetci usadili, čas plynul v zákulisí veľmi pomaly. Všetko bolo nachystané a i vďaka tomuto meškaniu bola nervozita čoraz väčšia a väčšia, pričom sa začali výraznejšie prejavovať hlasové indispozície a choroby niektorých účinkujúcich, ktoré chytili zväčša v ten deň.

 photo vlcsnap-2014-03-09-17h32m48s157_zpsfa44c9f8.png

    Keď sa tesne pred pol ôsmou opona konečne otvorila, pred divákmi sa začal odohrávať príbeh kňaza, ktorý bojuje za lásku, Eframa a Berty dúfajúcich v lepší život i život kráľa a jeho manželky Jany. Dvojhodinové predstavenie prebehlo bez výraznejších problémov až na niekedy preukázateľné hlasové indispozície a občas oneskorená reakcia svetiel (nie osvetľovača).

    Prvý prídavok

    Predstavenie sa skončilo a tandemáci si mohli vydýchnuť. Diváci tlieskali a vracali hercov naspäť, až to tandemákov prinútilo k prvému prídavku, ktorý kedy ponúkli. Zároveň bol prvý raz aj nacvičený, takže padol vhod. Nasledovali poďakovania ľuďom, ktorých diváci zväčša nevidia, ale sú súčasťou tímu a spoluvytvárajú dielo. Patrí medzi nich osvetľovač Ivan Hlásnik, nový zvukár Marek Segíň i maskérka Michaela Janovská. Najväčšie poďakovanie dostali Marián Benčič ako externý tandemák za vytvorenie kulís a Ľudmila Benčičová Duducová, ktorá medzi tandemákmi zastáva rolu organizátorky, kostymérky (tentoraz zabezpečila niekoľko kostýmov i z divadla Nová scéna) i tímového ducha.

    Afterparty s divákmi

 photo 20140207_185423_zps6e8d89f4.jpg

    Úspech inscenácie však nikdy neukáže premiéra, ale až ďalšie hranie. A hoci to takto vníma divák, pre členov projektu je to zväčša koniec, po ktorom sa začína nacvičovať vždy niečo nové.