Premiéra nového muzikálu už onedlho

Muzikál Krv a cit bolo to, s čím sa Divadlo TANDEM predstavilo divákom po prvýkrát 15. Júna 2012. Odvtedy sa ukázalo s dvomi ďalšími činohrami a už na začiatku roku 2014 to skúsia opäť s muzikálom, ktorý tentoraz nesie názov Staroval.

    Muzikál bolo to, čo pustilo Divadlo TANDEM von ako prvé a tentoraz sa o to pokúsia znovu. Bude muzikál Staroval kópiou alebo niečím novým a tým pádom pre diváka zaujímavým? Toto a mnoho iného sme sa pýtali hercov, ktorých budú mať možnosť diváci v muzikáli zbadať. Nechýbajú stále tváre divadla a ako to v každej doterajšej hre tandemákov bývalo – ani tie nové.

    „Moja postava má meno Efram. Ako tak rozmýšľam nad svojou postavou tak dochádzam k záveru, že máme spoločnú romantickú stránku našej duše, a aj keď sa to navonok nezdá, tak náš vnútorný citový svet obaja prežívame mimoriadne intenzívne. Možnosť zahrať si prvý krát hlavnú postavu beriem ako veľkú výzvu. Nasledoval kasting a Martinovi sa moje stvárnenie Eframa údajne páčilo.“

   Prezradil nám Igor Kmiť, ktorého mali možnosť vidieť diváci v muzikáli Krv a cit ako sluhu i dievčatami obháňaného kamaráta hlavnej postavy Tomáša. Podobne ako už v muzikáli Krv a cit sa Igor alternuje s Petrom Trnkom. Ten si však údajne veľmi v tejto postave neverí.

    „Keďže viem, že sa tam okolo mňa pohybujú omnoho lepší speváci tak sa držím trošku v úzadí a v tichu. Fakt je ten, že si myslím, že som viac herec ako spevák. Preto uprednostňujem skôr činohry.“

   Podobne so sebavedomím je v tomto predstavení na tom aj Filip Staňo, ktorého diváci dosiaľ poznali tiež najmä ako syna Mareka z Rodinného návodu a neposedného sluhu z O hlúpej kráľovnej.

   „Priznávam sa spočiatku som sa neskutočne bál obzvlášť kvôli tomu, že sa necítim v pozícii speváka ešte tak dobre.“

    Ďalšia tvár TANDEM-u, ktorú diváci si zatiaľ najviac všimli v postave Svetlany v muzikáli Krv a cit a ktorá bola pôvodne prijatá do divadla hlavne ako speváčka to však vidí inak:

   „Paradoxne - aj keď sa môj život uberá skôr speváckym smerom, tak ja mám najradšej hru O Hlúpej kráľovnej. Skrátka preto, lebo sa v nej môžem viac vyhrať s postavou a vtipné tváre a herecké pikošky môžem naplno využiť.“

    Prekvapením pre diváka v tomto muzikáli však môže byť aj Simona Hagarová, ktorá sa divákom predstavila dosiaľ len ako nezabudnuteľná hluchá starena Marta v O hlúpej kráľovnej.

    „Hrala som v činohre pred muzikálom a jednoducho sa ma režisér opýtal či si chcem zahrať v tomto v muzikáli a súhlasila som.“

    Najnenápadnejší tandemák – Veronika Sýkorová – sa dosiaľ mala možnosť predstaviť len ako slúžka v muzikáli Krv a cit. V novom muzikáli sa však predstaví opäť. Čo je pre ňu najväčším kladom a najväčším záporom tohto muzikálu.

Najväčším kladom sú piesne  a záporom sú časté jednoduché pohyby v priestore.“

    Veronika nám teda otvorila otázku – bude Staroval vernou kópiou už existujúceho Krv a citu?

     „Je to niečo neskutočné; toto sa nepodobá ničomu, čo sme mali doteraz. Je to niečo... Wau! Je to omnoho vyspelejšie ako Krv a cit a divák sa bude mať určite na čo tešiť.“

     Zareagoval na náš podnet Filip Staňo.

     Pred záverom sa však dostaňme aj k novým tandemákom, ktorí ešte len čakajú na svoju premiéru. S tandemáckym kolektívom sa však vraj cítia príjemne, pracujú s ním radi a je to pre nich inšpirujúce a tvorivé prostredie plné nových názorov a zážitkov. Niektorí z nich už skúsenosti s divadlom majú, pre iných to bude prvé predstavenie.

    Prakticky všetci opýtaní sa však zhodli na jednom – najväčším kladom a plusom je jednoznačne hudba, ktorá je oproti Krv a citu vraj na omnoho vyššej a profesionálnejšej úrovni.

    Staroval je dielo preplnené emóciami a na nich i stavia svoju hlavnú dejovú líniu, ktorá sa mnohokrát vyvinie inak, ako by divák i postavy čakali. Romantika, zrada, vášeň, žiarlivosť, pochyby, viera v Boha, nádej, zúfalstvo i mnoho iných emócií je niečo, čo vytvára dvojhodinový príbeh ukazujúci iný pohľad na mnoho pre nás bežné veci.