Staňo vs. Benčič - Súboj o premiéru

Do premiéry muzikálu Staroval nám ostáva už len pár týždňov a na divadelných skúškach to začína poriadne vrieť. Prípravy sa blížia do finále a úmerne k tomu vzrastá i nervozita, stres a tréma jednotlivých protagonistov. Od začiatku projektu sa však do „nepriateľského“ súboja o premiéru pustili alternanti jednej z hlavných postáv – Filip Staňo (17)Martin Michael Benčič (21).

   Keď začal Martin Michael Benčič na začiatku roku 2013 písať muzikál Staroval, od začiatku vraj prehlasoval, že do tejto role bude chcieť obsadiť práve Filipa Staňa.

   „Je to rola, ktorá mu herecky perfektne sadne a nepochybujem o tom, že ju bude vedieť perfektne vyhrať.“

   Ako to už v muzikáloch býva – na každú rolu sa vybrali dvaja ľudia, ktorí sa mali vzájomne v každej úlohe alternovať. Tentoraz to však vyšlo tak, že sa obaja stretli ako alternanti tej istej postavy a začal sa súboj o premiéru.

   „Nebudem klamať - som z nej poriadne nervózny, ale neskutočne sa na ňu teším, čo sa týka prípravy. Skúšam, spievam doma a veľa rozmýšľam nad postavou ako čo uhrať, zahrať, čo spraviť, ked sa niečo pokazí a tak stále niečo nad tým hútorím. (smiech)“ Vyjadril sa Filip Staňo.

   „Je zaujímavé sa stretnúť práve s Filipom v rovnakej úlohe práve preto, že sme veľmi rozdielni. Je to samozrejmé, že by som sa na tej premiére objaviť chcel, ale ak sa tak nestane, bez problémov to prežijem. Každopádne je to však úloha, ktorú mám veľmi rád.“

   O tom, kto z týchto dvoch bude hrať premiéru totižto rozhodnú všetci ich kolegovia hlasovaním. Miesto na prvom uvedení je však len pre jedného.

   „Samozrejme to bude pre mňa dosť smutne a trochu ma to zarmúti, ale myšlienka že budem na repríze ma bude hnať ďalej a plus - stále budem  chcieť prekonať Martiho. (smiech) My to všetko berieme ako takú hru - občas to tak nevyzerá a neznie. Niekedy aj ja mám pocit, že to hra nie je, ale i tak je v rámci srandy.“

   „My s Filipom sme vždy medzi sebou v niečom súperili. Vždy nás to nejakým spôsobom hnalo dopredu a robilo to zdravú konkurenciu. Každý z nás má to svoje, v čom je lepší alebo zaujímavejší než ten druhý. Teraz je už len na ostatných, pre ktorého sa na základe jeho plusov a mínusov rozhodnú.“

   Je to medzi týmito dvoma (v súkromí) kamarátmi naozaj také vážne a napäté? Pre Filipa je najväčšou hnacou silou poraziť svojho učiteľa a režiséra, Martin celú túto situáciu vnútorne až tak nerieši a ide mu skôr o to, aby bol výsledok čo najlepší bez nároku na to, kto bude hrať. Najväčšou motiváciou pre Filipa je hlavne jeho priateľka, zopár ľudí a vraj aj samotný Martin, ktorý ho vie niekedy motivovať. Pre Martina je to zasa finálny výsledok na javisku a „Nepopieram, že poraziť Filipa by bol príjemný pocit, ktorý by som uvítal. (smiech)“

   Podľa našich informácií to však medzi týmito dvoma „súpermi“ na skúškach niekedy naozaj iskrí. Martinovou výhodou je, že ako režisér si môže dovoliť na skúškach viac „bliakať“ než Filip, ale dozvedeli sme sa, že na poslednej skúške po sebe títo dvaja naozaj vyštartovali a šli do suverénnej hádky. Presné dôvody sme sa však už nedozvedeli – najpravdepodobnejšia možnosť je však rozdielny prístup oboch konkurentov k tomu, aby sa zvýšila úroveň divadla. Či to však je pravda sa už nedozvieme. Zostáva nám teda len čakať, že ktorého z týchto dvoch uvidíme na premiére a dúfať, že i napriek konkurencii zostanú naďalej takí kamaráti ako doteraz (ak nie väčší).